LITERATURA
- Ciborowska H., Ciborowski A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka; Wyd. Lek. PZWL. Warszawa 2021.
- Peckenpaugh NJ (red.) Gajewska D. Podstawy żywienia i dietoterapia; Wyd. Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2011.
- Włodarek D., Lange E. Współczesna dietoterapia. Wyd. PZWL. 2022
- Boniecka I., Lisik W. Dietetyka w chirurgii bariatrycznej. Wyd. PZWL 2023; rozdz.:19-21
- Rychlik E., Stoś K., Woźniak A., Mojska H. (red.) Normy żywienia dla populacji Polski. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, 2024
- Jarosz M. (red.) Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Wyd. IŻŻ, Warszawa 2017
- Szajewska H., Horvath A. (red.) Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, Wyd. I Medycyna Praktyczna, Kraków 2017 lub Wyd. II, Kraków 2024
- Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A.: Ogólna technologia żywności; WN-T, Warszawa 2004.
- Gronowska-Senger A. (red.) Przewodnik metodyczny badań sposobu żywienia. Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, Warszawa 2013.
- Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2010.
- Kolarzyk E. (red.) Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka. Wyd. Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2016.
- Isobel R. Contento (red.) Edukacja żywieniowa, Wyd. Naukowe PWN Warszawa 2018.
- Szawłowski A.W (red.) Żywienie w chorobach nowotworowych. Wyd. PZWL. 2020; rozdz.:7, 10, 17-19, 26, 29, 43
- Szostak-Węgierek D. (red.) Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią. Wyd. PZWL, 2021.
- Aktualne wytyczne towarzystw naukowych w zakresie żywienia:
- Polskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego
- Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego
- Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego
- Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego
- Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
- Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu
- Polskiego Towarzystwa Chirurgicznego