TEST
50 pytań jednokrotnego wyboru
Test będzie się składał z 50 pytań jednokrotnego wyboru z zakresu dietetyki populacyjnej, antropometrii, technologii żywności, źródeł składników pokarmowych, norm żywienia dla ludzi zdrowych, rodzajów diet i ich zasad, a także pytań dotyczących dietetyki klinicznej i leczenia żywieniowego w skład której wchodzą zagadnienia z zakresu dziedzin takich jak: gastroenterologia, hepatologia, choroby metaboliczne, pediatria, neonatologia, kardiologia, endokrynologia, nefrologia, alergologia, chirurgia, geriatria, oraz żywienie kobiet ciężarnych, karmiących oraz sportowców. Wynik każdego z zespołów będzie stanowić średnia wyliczona na podstawie indywidualnych wyników każdego z członków zespołu.
Czas:
50 minut
Punktacja:
max. 50 pkt. (1 punkt za każdą poprawną odpowiedź)
KRZYŻÓWKA
Konkurencja drużynowa, polegająca na uzupełnieniu krzyżówki.
Czas:
25 minut
Punktacja:
za każdą poprawną odpowiedź drużyna dostaje 1 pkt oraz dodatkowo 1 pkt za podanie prawidłowego hasła
„STAWIAM NA…”
konkurencja drużynowa, oparta na 10 pytaniach zamkniętych. Drużyna w pierwszym kroku widzi pytania, bez możliwych odpowiedzi. Na tej podstawie deklaruje liczbę punktów, które chce obstawić (0 pkt., 1 pkt lub 2 pkt.), i które:
może zyskać w przypadku dobrej odpowiedzi
może stracić w przypadku złej odpowiedzi
Po przypisaniu punktów wszystkim pytaniom pojawiają się cztery możliwe odpowiedzi a drużyna wybiera spośród nich jedną, jej zdaniem prawidłową.
Przykład:
krok 1. Drużyna widzi pytania i przypisuje liczbę punktów, które obstawia
Pytanie 1. Dzień dziecka jest obchodzony w Polsce:
ZADEKLARUJ LICZBĘ PUNKTÓW:
0
1
2
Drużyna deklaruje 2 punkty
krok 2. Drużyna widzi propozycję odpowiedzi i zaznacza według niej właściwą.
Pytanie 1. Dzień dziecka w Polsce jest obchodzony:
a) 1 czerwca
b) 1 listopada
c) 24 grudnia
d) 26 maja
Drużyna, która zaznaczy odpowiedź a (prawidłową odpowiedź) – zyskuje 2 punkty
Drużyna, która zaznaczy odpowiedź b, c lub d (odpowiedź błędna) – traci 2 punkty
Czas:
5 minut - przypisanie punktów do pytań
10 minut - udzielenie odpowiedzi
Punktacja:
za każde pytanie można otrzymać od -2 do 2 pkt.
Maksymalnie można zdobyć 20 pkt., maksymalnie można stracić 20 pkt.
KUCHNIE ŚWIATA
Podróże po świecie to także poznawanie nowych smaków. Cechą dietetyków jest otwartość na nowe doznania kulinarne, ale także poznawanie receptur i wartości odżywczych poszczególnych potraw. W związku z tym proponujemy nową konkurencję - kuchnie świata. W tym roku przyglądniemy się kuchni włoskiej, jednej z bardziej lubianych przez wielu amatorów dobrego smaku, a dodatkowo zaliczanej do diety śródziemnomorskiej, uznawanej od lat za najzdrowszą na świecie.
Konkurencja ma za zadanie sprawdzenie wiedzy uczestników na temat podaje wcześniej kuchni z wybranego kraju/regionu. W ramach konkurencji sprawdzona zostanie wiedza dotycząca charakterystycznych potraw, produktów, tradycji i technik kulinarnych używanych w danym kraju/kulturze.
Przykłady:
- jak nazywane są pierogi w Gruzji?
- jakiego rodzaju sera (wybrać z podanych) używa się w kuchni greckiej?
- z jakiego mleka powstaje ser używany w kuchni greckiej?
- dopasuj nazwę potrawy do fotografii
- czego brakuje w podanym przepisie na bigos?
Konkurencja składa się z 10 pytań
Maksymalnie można zdobyć 20 pkt
DEGUSTACJA
Zadanie polega na rozpoznaniu produktów żywnościowych bez użycia wzroku przez każdego z członków drużyny.
Czas:
3 minuty
Punktacja:
maksymalna liczba punktów do zdobycia - 3 (1 punkt za każdy odgadnięty produkt)
PRZYPADKI KLINICZNE
Podczas tej konkurencji członkowie zespołów będą analizować przypadki kliniczne. Przewidziano do analizy 4 przypadki dotyczące chorób osób dorosłych i dzieci. Drużyny będą losować 1 przypadek do analizy a losowanie odbędzie się w dniu poprzedzającym konkurencję konkursową.
W ramach konkurencji uczestnicy zobowiązani są do:
- przeprowadzenia ustrukturyzowanego wywiadu żywieniowego 24-h
- przeprowadzenia wywiadu ogólno-medycznego, potrzebnego do skonstruowania zaleceń
- modyfikacji jakościowej jednodniowego jadłospisu pacjenta, adekwatnie do zgłoszonych przez pacjenta problemów i jednostek chorobowych.
- skonstruowania spersonalizowanych zaleceń dietetycznych
- przestrzegania kodeksu etyki zawodowej dietetyka
Czas:
75 minut (30 minut wywiad + 45 minut ułożenie jadłospisu)
Punktacja:
max. 42 pkt. (suma punktów z formularza „kryterium oceny” uzupełnianego przez eksperta)